Dodaj pół łyżeczki do kawy. Ta przyprawa udrażnia tętnice i regeneruje wątrobę
Przyprawy nie tylko dodają smaku potrawom, ale także mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Na przykład kurkuma zawiera kurkuminę, która działa przeciwzapalnie i wspiera odporność. Imbir pomaga w trawieniu i łagodzi mdłości, a cynamon może regulować poziom cukru we krwi. Z kolei czosnek ma właściwości antybakteryjne i wspomaga serce, natomiast oregano jest bogate w antyoksydanty. Istnieje jednak jeszcze jedna przyprawa (a właściwie mieszanka przypraw), która świetnie działa na nasze zdrowie.
Ta przyprawa doskonale działa na zdrowie
Dr Marek Skoczylas w opublikowanym przez siebie nagraniu zwrócił uwagę na jeszcze jedną, bardzo wartościową przyprawę. Mowa o przyprawie piernikowej. Jak wyjaśnił – jej skład to prawdziwy skarb, który pomoże schorowanym ludziom. Zdaniem specjalisty składniki tej przyprawy mogą wspierać zdrowie w wielu schorzeniach.
Tajemnicą działania przyprawy do piernika jest to, że w tym samym miejscu i w tym samym czasie występują w niej naturalne substancje, które nasilają swoje działanie – wyjaśnił specjalista.
W skład przyprawy do piernika wchodzi:
- cynamon,
- goździki,
- kardamon,
- kolendra,
- ziele angielskie.
Choć kojarzy nam się głównie ze smakiem piernika, mało który lek potrafi zrobić z naszym zdrowiem to, co ta przyprawa – podsumował ekspert.
Jakie właściwości ma przyprawa do piernika?
Dosypując zaledwie pół łyżeczki przyprawy do piernika do porannej kawy lub herbaty można zdecydowanie zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy.
A to wszystko za sprawą obecności w niej goździków i cynamonu. Ta para związków wykazuje silne antymiażdżycowe oraz odmładzające naczynia krwionośne działanie – powiedział dr Marek Skoczylas.
Jak wyjaśnił specjalista dzieje się tak, ponieważ goździki hamują utlenianie cholesterolu (a to właśnie utleniony cholesterol jest składową blaszki miażdżycowej). Z kolei cynamon chroni przed miażdżycą dlatego, że blokuje przenikanie cholesterolu przez ściany naczyń krwionośnych.
„Ale prócz naczyń krwionośnych przyprawa do piernika niczym tarcza w wyjątkowo silny sposób chroni naszą wątrobę” – podsumował ekspert.